Frederikssund

Målsætninger

Frederikssund skal være en levende og klimatilpasset by for alle aldre, karakteriseret af attraktive, grønne områder, bynær skov og nærheden til Roskilde Fjord.

I Frederikssund skal der være brede tilbud indenfor fritid, kultur, handel, service og uddannelse.

Flere boliger på eksisterende byarealer i Frederikssund skal fremmes, da det er den mest klimavenlige boligudvikling.

Frederikssund Bymidte skal tilbyde et attraktivt byliv for borgere, tilflyttere, handlende og turister. 

De mange oplevelser og gode steder i Frederikssund skal være synlige i byen og nemme at komme til.

Frederikssunds bygnings- og byrumskvaliteter skal bevares og udbygges.

Miljøet og fællesskaberne omkring ungdomsuddannelserne på Campus skal styrkes i samarbejde med de unge, Campusrådet og byens kultur- og byaktører.

Frederikssund skal være nem at besøge og tryg og let at bevæge sig rundt i uanset om man cykler, går, kører i bil eller bruger den offentlige transport.

Virkemidler

Der gennemføres en proces, hvor borgere og byaktører sammen udvikler en stærk, fælles identitetsfortælling om Frederikssund by.

Der skal gives mulighed for fortsat boligudvikling i Frederikssund ved at bygge tæt.

Rådhus og bibliotek fastholdes som vigtige offentlige funktioner i byen.

Idrætsbyen videreudvikles med nye sportsfaciliteter og bedre adgangsforhold.

Der arbejdes for at udnytte Blødens store potentiale som bypark med etablering af en stor legeplads som startskud.

Der etableres en kystbeskyttelse af bymidten, som ikke alene beskytter midtbyen mod oversvømmelse, men samtidig tilfører havnen nye, interessante rammer for ophold og brug.

Det hyggelige købstadsmiljø i gågaden og den øvrige bymidte fastholdes med retningslinjer for beskyttelse af bevaringsværdige bygninger, som beskrevet under temaet "Kulturarv i byerne".

Butikslivet i bymidten understøttes med lempede parkeringskrav for dagligvarebutikker, som placeres, så de bidrager til bylivet. Samtidig skal muligheder for at udvikle butikslivet indtænkes, når der arbejdes med store, nye boligprojekter i bymidten.

Der arbejdes for, at der kan placeres store butikker med salg af elektronik, sportsudstyr mm. i og ved Askelundscenteret via dialog med staten.

Der sikres bedre skiltning for gående og cyklister i byen, så det er nemt at finde vej og blive inspireret til at besøge byens mange gode faciliteter.

Der arbejdes med ankomsten til byen med tydelig angivelse af centrum fra indfaldsvejene samtidig med at der sikres bedre skiltning til parkeringsmuligheder.

Der arbejdes for bedre udnyttelse af de private parkeringspladser i bymidten.

Der arbejdes for at stationen bliver et mere rart og imødekommende sted, hvorfra det er let at finde videre ud i byen.

Byudvikling

Frederikssund er kommunens største byområde med koncentration af arbejdspladser, specialbutikker, uddannelsessteder, kulturtilbud og servicefunktioner. Frederikssund bys udvikling sker helt overvejende ved fortætning af eksisterende byområder. Der bygges tættere og højere i både boligområder og erhvervsområder. Det medvirker til en bæredygtig, tæt og levende købstad, som er det naturlige centrum i kommunen. Der er stadig væsentlige boligudviklingspotentialer i bl.a. området ved Lille Bløden, som kan danne grundlag for fortsat befolkningsvækst og på længere sigt kan der også være muligheder for tæt boligbebyggelse ved omdannelse af arealer øst for Frederiksværksvej. Der kan også vise sig muligheder for omdannelse af håndværkerområder til rene boligområder.

Frederikssunds placering ud til Roskilde Fjord er et vigtigt aktiv for byens borgere. Havnebadet er en vigtig start på denne udvikling, men der skal ske mere. Vi udvikler den nuværende Frederikssund Lystbådehavn til et maritimt center, vi fortsætter udviklingen af den gamle erhvervshavn til en kulturhavn og anlægger en  kystsikring, som ikke alene beskytter midtbyen mod oversvømmelse, men samtidig tilfører havnen nye, interessante rammer for ophold og brug.

Frederikssund har gode rammer for fritidslivet med to store, attraktive ådale, gode muligheder for at gå ture langs vandet, badestrand i den sydlige del af byen og bynær skov umiddelbart øst for byen. Øst for byen er der endvidere sikret en grøn forbindelse fra Græse Ådal forbi Grønlien Skov til Sillebro Ådal. I den videre byudvikling skal disse vigtige grønne træk i byen fastholdes og der skal sikres tilgængelighed til dem fra såvel gamle som nye byområder. Frederikssund er og skal være en by med stærke tilbud til friluftslivet - både det som ikke kræver medlemskab og det som er organiseret i foreninger. 

Frederikssund har et rigt kulturliv med bl.a. et kommunalt støttet egnsteater og ikke mindst Willumsens Museum, som efter renoveringen vil danne endnu bedre rammer for malerisamlingen og for publikums oplevelser. 

På trods af den nære beliggenhed til hovedstaden og den hårde konkurrence herfra og fra Hillerød og Roskilde, som begge er væsentligt større end Frederikssund, har Frederikssund bymidte  et bredt udvalg af specialbutikker, som vi ønsker at fastholde og gerne udbygge. Særligt butikker med tøj, sko, isenkram og andre varige forbrugsgoder skal der kæmpes for at fastholde, så kommunens borgere fortsat har sikkerhed for at kunne købe disse varer i Sillebroen og byens handelsgader. Vi vil i de kommende år gøre gågaden mere attraktiv at færdes og opholde sig i, så gågaden vælges til af byens borgere og brugere, hvad enten det er for at gå i butikker, på café, til frisøren eller bare nyde det hyggelige købstadsmiljø i gaden.

I byer af Frederikssunds størrelse er det vigtigt at have dagligvarebutikker i bymidten, som tiltrækker kunder og dermed giver indtægtsgrundlag for specialbutikker og servicefunktioner som restauranter, frisører mm. Også fitness, biografer og offentlig service er vigtige dele af en attraktiv og levende bymidte. Det er en vigtig prioritet, at bymidtens liv fastholdes og om muligt styrkes og at trafikplanlægning, detailhandelsplanlægning og den øvrige planlægning for bymidten understøtter en by, hvor der både er fremkommelighed for kunder i bil og fredelige, attraktive handelsstrøg med god tilgængelighed for gående og cyklister og passagerer med kollektiv transport.

Frederikssund By har kundepotentiale til også at tiltrække meget store butikker med f.eks. elektronik, sportsudstyr mm., men det er ikke let at finde grunde i bymidten, der er store nok til denne type butikker. Derfor ønsker Byrådet, at staten åbner mulighed for, at området i og omkring Askelundscenteret kan blive udpeget som et såkaldt aflastningscenter, dvs. et område udenfor bymidten, hvor der må etableres sådanne store butikker. I nogle byer har etableringen af et aflastningscenter medført, at butikker flytter ud fra bymidten. For at undgå at et fremtidigt aflastningscenter trækker liv ud af bymidten vil Byrådet sætte en minimumsstørrelse på nye butikker i aflastningscenteret, som sikrer, at det kun er de meget store butikker med salg af varige forbrugsgoder, som ikke passer ind i bymidten, der kan lægge sig her. 

Frederikssund Stations placering helt inde i bymidten lige ved gågaden og Sillebrocenteret er ideel, men potentialet i placeringen er ikke fuldt udnyttet. Bebyggelsen på stationen skjuler byen  og betyder at stationen vender ryggen til byen og bylivet. Der skal derfor arbejdes for at stationen bliver et mere imødekommende sted, hvorfra det er let at finde videre ud i byen.

Frederikssund Campus har kommunens største udbud af ungdomsuddannelser med gymnasie, handelsskole og teknisk skole og skaber et attraktivt miljø for de unge. Der er et tæt samarbejde med det lokale erhvervsliv, så undervisningen bliver virkelighedsnær og båret af lysten til at løse konkrete problemer. For at sikre en stærk udvikling af Campus arbejdes der med en helhedsplan for området i samarbejde med områdets aktører.

Frederikssund By er en attraktiv lokalitet for erhvervslivet. Byen har begrænsede arealer tilbage til erhvervsudvikling i erhvervsområdet Pedersholm, men den nordlige del af Vinge lige på den anden side af motorvejen rummer til gengæld gode muligheder for erhvervsudvikling.