Målsætninger
Jægerspris skal fastholde og styrke den kulturelle identitet i byen som et knudepunkt for natur- og kulturturisme.
Jægerspris skal være en by for alle. Byudviklingen skal understøtte alle livsfaser og give plads til nytænkning indenfor bæredygtigt byggeri.
Butikker og service i både den historiske bymidte ved Hovedgaden og den nye bymidte ved Møllehegnet skal fastholdes og gerne udvides.
Området omkring Rejsestalden, isboderne og friskolen styrkes som et mødested i byen.
Skole-, idræts- og kulturområdet videreudvikles.
Jægerspris' bygningskvaliteter skal bevares og byrumskvaliteterne udbygges.
Virkemidler
Muligheder for at styrke miljøet omkring Rejsestalden og isbutikkerne ved egetræerne i Hovedgaden ved f.eks. trafikale foranstaltninger og ændret byinventar skal afsøges evt. ved forsøgsordning med midlertidig pladsdannelse.
Rejsestalden fastholdes som en vigtig offentlig funktion i den historiske bymidte.
Nye butikker skal placeres indenfor den historiske bymidte (lokalcenteret ved Hovedgaden) eller den nye bymidte ved Møllehegnet jf. temaet ”Detailhandel”.
Der åbnes mulighed for, at der kan etableres butikker, som sælger pladskrævende varegrupper f.eks. tømmer, biler, planter mm. i bymidten ved Møllehegnet.
Der arbejdes videre med realisering af udviklingsplanen for idrætscenterdannelsen.
Med Kommuneplan 2025 optages bevaringsværdige bygninger og miljøer i kommuneplanlægningen som beskrevet under temaet "Kulturarv i byerne".
I samarbejde med de statslige myndigheder skal vi finde løsninger, som giver plads til både Forsvaret og udvikling af byen.
Det skal sikres at bygninger, hvis funktion er ophørt, kan få ny funktion og blive en del af den levende by.
Lokalsamfundet bakker op om de lokale aktiviteter og booster aktiviteterne ved at gå sammen om events og aktiviteter, som f.eks. Blå nat.
Byudvikling
I Jægerspris er der tre mødesteder, som i særlig grad er afgørende for byens liv og fællesskaber:
- Turisme, handels- og kulturområdet ved Rejsestalden, Slottet, isbutikkerne, Jægerspris AmatørScene og Hovedgadens butikker,
- Handelsområdet, hvor man mødes i byens større butikker, og
- Skole-, idræts- og kulturområdet.
Turisme-, handels- og kulturområdet i den historiske bymidte, som er et attraktivt mødested for både lokale og turister, kan styrkes ved at skabe en pladsdannelse mellem isboderne, Rejsestalden og friskolen og om muligt dæmpe eller lede trafikken udenom.
Detailhandlen i Jægerspris' nyere handelsområde er også med til at danne mødesteder og skabe liv i byen. Handelsområdet har mulighed for udvidelse og her kan også med fordel lægges butikker som har brug for store arealer til f.eks. salg af tømmer, biler eller planter.
Eventuelle nye butikker skal etableres sådan, at de understøtter enten byens nyere handelsområde eller turisme-, handels- og kulturområdet ved Hovedgaden.
Skole-, idræts- og kulturområdet er blevet styrket med samling af pædagogisk læringscenter og folkebiblioteket og aktivitetsbånd med nye sportsfaciliteter til f.eks. padel, fitness, parkour og multibane, så hele familien kan dyrke forskellige interesser i forskellige fællesskaber på samme sted. Der arbejdes videre med udviklingsplanen for området i de kommende år.
I forbindelse med Kommuneplan 2025 er der gennemført registrering af kulturhistoriske bevaringsværdier i Jægerspris. En række bygninger er udpeget som bevaringsværdige og tre særlige kulturmiljøer omkring Slottet, Hovedgaden og Neder Dråbys fiskerleje er beskyttet.
Byen har en unik tilgængelighed til det store naturområde Nordskoven, men også til Færgelunden, til fjorden ved Kignæs Havn, til Vester Strand og et attraktivt og unikt kulturmiljø omkring Slottet. I den videre byudvikling skal disse vigtige grønne træk i byen fastholdes, og der skal sikres tilgængelighed til dem fra såvel gamle som nye byområder.
Jægerspris har muligheder for boligudvikling på lokalplanlagte arealer bag bymidten og på velegnede arealer i byens sydlige del. Boligbyggeriet skal i de kommende år ske på disse arealer.
Jægerspris er kendetegnet ved sit forhold til Forsvaret med kasernen og skydeterrænet nord for byen. Hovedparten af Jægerspris By ligger indenfor en såkaldt støjkonsekvenszone omkring Forsvarets skydeterræn. Det kræver accept fra de statslige myndigheder at planlægge for boliger og andre støjfølsomme anvendelser indenfor denne zone og dermed altså indenfor hovedparten af den eksisterende Jægerspris By - herunder i hele byens centrum. Jægerspris er ikke en erhvervsby, som kan udvikles med funktioner, der ikke er støjfølsomme. Den byudvikling, der er efterspørgsel efter, er boligudvikling og evt. overnatningsmuligheder i forbindelse med turisme. Det er helt afgørende for Jægerspris By, at der sammen med de statslige myndigheder findes løsninger, som giver plads til både Forsvaret og en behersket udvikling af de eksisterende byområder, så bygninger, hvis funktion er ophørt, kan få en ny funktion og igen blive en del at den levende by.
Bylivet skabes i vidt omfang af byens egne aktører og aktive borgere, som bruger byens mødesteder som ramme om arrangementer som f.eks. Blå Nat.