Skibby

Målsætninger

Skibby skal fastholde sin funktion som oplandsby i Hornsherred med brede tilbud indenfor handel, service, fritid og kultur.

Skibby skal være en by for alle. Byudviklingen i Skibby skal understøtte alle livsfaser.

Skibby skal fortsætte sin udvikling med nye boligområder i øst og syd.

Skibbys bygningskvaliteter skal styrkes og byrumskvaliteterne udbygges.

Skibbys store naturkvaliteter og muligheder for friluftsliv skal styrkes.

Skibby skal fastholde sin særlige ånd, hvor lokale kræfters samarbejder sikrer liv og aktivitet i byen.

Virkemidler

Området ved idrætshallen skal videreudvikles, så det bliver et bredt favnende mødested med plads til kulturliv, idræt, leg og fritidsliv.

Nye butikker skal placeres indenfor bymidten, som den er vist under temaet ”Detailhandel”. 

Bevaringsværdige bygninger, pladsdannelser og sigtelinjer beskyttes som beskrevet under temaet ”Kulturarv i byerne”.

Boligudviklingen i den østlige del af Skibby fortsættes.

Den langsigtede byudvikling i den sydlige del af Skibby skal sikre trafikal aflastning af bymidten.

Erhvervsområdet i den nordlige del af Skibby skal udvikles, så der kan trækkes nye virksomheder til byen. 

Skibbys borgere skal sikres god adgang til den nye, bynære skov og moserne i den nordlige del af byen og naturområderne ved Selsø og Møllekrogen.

Lokalsamfundet bakker op om de lokale aktiviteter og booster aktiviteterne ved at gå sammen om events og aktiviteter.

Byudvikling

I Skibby er der tre knudepunkter, som i særlig grad er afgørende for byens liv og fællesskaber:

  • Skibbys centrale butiksområde vest for Hovedgaden,
  • Skibby Idrætshal og Klubhus, og
  • Kultur- og fritidsområdet omkring Nyvej 7.

Skibbys har et attraktivt handelsliv, som tiltrækker kunder fra et stort område. Hovedparten af butikkerne ligger samlet og understøtter dermed hinanden. Livet i bymidten og på Hovedgaden med dagligvarehandel, biograf og små butikker, cafeer mv. skal gives de bedste muligheder for at fastholdes og udvikle sig.

Der er udarbejdet en udviklingsplan for området ved Skibby hallen på grundlag af analyse af området og workshops, som har afdækket foreningers og brugeres behov og ønsker. Udviklingsplanen skal bruges som rettesnor for kommende facilitetsudvikling ved Skibby Hallen og udgangspunkt for at finde finansiering. 

Kultur- og fritidsområdet på Nyvej med ungdomsskole, ældreaktivitetssted, bibliotek, aftenskole mv. med mange forskellige aktiviteter for brugere i alle aldre. 

Skibby har desuden et aktivt foreningsliv, som er engageret i byens og oplandets udvikling.

Udviklingen i de kommende år skal ske på de udlagte byudviklingsarealer. Der er udlagt et større område i den østlige del af Skibby og byggeriet er i gang i den del af området, som ligger nærmest bymidten. I planlægningen skal det sikres at de nye boligkvarterer bliver attraktive med gode forbindelser til naturen og til byens funktioner, så attraktionen ved at bo i Skibby fastholdes og udbygges.

Den langsigtede byudvikling mod syd startes i den vestlige ende og vejforsyningen bygges op omkring den eksisterende Marbækvej, hvorved trafikken fra den sydlige del af byen kan ledes ud på Skibbyvej syd for Skibby Idrætshal og ikke behøver at belaste bymidten. På det tidspunkt, hvor arealerne indarbejdes i kommuneplanen, skal der tages stilling til, hvordan der sikres adgang til vigtige byfunktioner og til bynær natur fra disse.

Skibby ligger naturskønt med tæt kontakt fra de nordlige dele af byen til Nordmandsmosen og Låddenmosen og den nye statsskov. I de sydlige dele af byen er der ligeledes attraktive forbindelser til Selsø Sø med Selsø Kirke og Slot og til fjorden.

Skibbys bevaringsværdige bygninger, som er koncentreret i de ældre bydele omkring Kirken, er beskyttet som beskrevet under temaet "Kulturarv i byerne".

Skibbys nye erhvervsområde i nord har god afstand til nærmeste boliger og kan dermed rumme et bredt spektrum af nye erhvervsvirksomheder.