Hvert fjerde år vedtager kommunalbestyrelsen en ny kommuneplan, der tegner udviklingen i Frederikssund Kommune de næste 12 år frem. Kommuneplanen beskriver Byrådets mål og ønsker for kommunens fysiske udvikling og fastlægger rammerne for, hvordan byerne og landområderne må bruges og bebygges de næste 12 år. Arbejdet med planen blev indledt i 2023, hvor Frederikssund Byråd offentliggjorde Planstrategi 2023 med visioner og mål for kommunens udvikling og på baggrund af borgerinddragelsen besluttede, hvilke emner, der skulle være fokus på i den videre planlægning.
Kommuneplanens indhold
En kommuneplan fastsætter rammerne for den kommende udvikling af kommunen.
Kommuneplanens tre vigtigste dele er:
- En byudviklingsstrategi "Fremtidens Frederikssund"
- Temaer med bestemmelser om arealanvendelse
- Specifikke rammer for lokalplanlægningen.
Byudviklingsstrategien "Fremtidens Frederikssund" giver en samlet beskrivelse af de overordnede mål for udviklingen og arealanvendelsen i kommunen. Temaerne indeholder generelle bestemmelser for arealanvendelsen om f.eks. landskabsbeskyttelse, reservationer til infrastrukturanlæg mv. i kommunen. Rammedelen fastlægger specifikke rammer for byggehøjder, anvendelse til f.eks. bolig eller erhverv, bebyggelsesprocent mm. for et stort antal lokalområder i kommunen.
Derudover indeholder kommuneplanen under fanen "Om kommuneplanen" afsnit om kommuneplanens retsvirkning, forhold til anden planlægning, en beskrivelse af forudsætninger for planlægningen og en redegørelse for planlægningen siden sidste kommuneplanvedtagelse.
Høringsproces
Før en ny kommuneplan kan vedtages skal Byrådet offentliggøre et forslag til ny kommuneplan med tilhørende miljøvurdering og fremlægge disse i offentlig høring. Høringsperioden fremgår af offentliggørelsen på kommunens hjemmeside. Alle skriftlige høringssvar som er afgivet i høringsperioden kommer til at indgå i den videre behandling af kommuneplanforslaget. Alle høringssvar bliver vedlagt den politiske sag om vedtagelse af kommuneplanen. Det betyder, at dit svar i sin fulde længde bliver offentliggjort på kommunens hjemmeside i forbindelse med den politiske behandling. Kommunen offentliggør også en såkaldt hvidbog, som er en sammenfatning af alle indkomne høringssvar med afsenderens navn og adresse. Efter høringsperioden kan Byrådet vedtage kommuneplanen endeligt.
Miljøvurderingen af kommuneplanforslaget redegør for planens væsentlige miljømæssige konsekvenser. Planen bygger videre på principper i den tidligere kommuneplan, men sætter på nogle områder nye rammer for kommunens udvikling. De væsentligste ændringer er beskrevet i miljøvurderingen.
Efter vedtagelse af kommuneplanen
Når Byrådet har vedtaget en kommuneplan endeligt offentliggøres kommuneplanen og en redegørelse for miljøvurderingen og kommuneplanens retsvirkninger træder i kraft:
- Kommunalbestyrelsen skal virke for kommuneplanens gennemførelse, herunder ved udøvelse af beføjelser i medfør af lovgivningen.
- Inden for byzoner kan kommunalbestyrelsen modsætte sig udstykning og bebyggelse, som er i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område er omfattet af en detaljeret byplanvedtægt eller lokalplan, der er tilvejebragt før kommuneplanen.
- Inden for byzoner og sommerhusområder kan kommunalbestyrelsen modsætte sig opførelse af bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, når bebyggelsen eller anvendelsen er i strid med bestemmelser i kommuneplanens rammedel. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område i kommuneplanen er udlagt til offentligt formål, eller når området er omfattet af en lokalplan eller en byplanvedtægt. Forbud kan endvidere ikke nedlægges, hvis bebyggelsen eller anvendelsen allerede er tilladt eller i øvrigt er lovligt etableret, herunder efter anden lovgivning.