Kommuneplanens opbygning og retsvirkning

Planens retsvirkning

Når Byrådet har vedtaget en kommuneplan endeligt offentliggøres den sammen med en sammenfattende redegørelse for miljøvurderingen og kommuneplanens retsvirkninger træder i kraft. Kommunalbestyrelsen skal herefter virke for kommuneplanens gennemførelse, herunder ved udøvelse af beføjelser i medfør af lovgivningen. Byrådet har dog mulighed for at at ændre kommuneplanen gennem tillæg og på den måde tilgodese projekter, som Byrådet ønsker at fremme. Dette kan ske gennem kommuneplantillæg.

Kommuneplanen er ikke umiddelbart bindende for den enkelte borger, men planloven giver Byrådet visse beføjelser til at administrere på grundlag af planen:

  • Inden for byzoner kan kommunalbestyrelsen modsætte sig udstykning og bebyggelse, som er i strid med kommuneplanens rækkefølgebestemmelser. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område er omfattet af en detaljeret byplanvedtægt eller lokalplan, der er tilvejebragt før kommuneplanen.
  • Inden for byzoner og sommerhusområder kan kommunalbestyrelsen modsætte sig opførelse af bebyggelse eller ændret anvendelse af bebyggelse eller ubebyggede arealer, når bebyggelsen eller anvendelsen er i strid med bestemmelser i kommuneplanens rammedel. Forbud kan dog ikke nedlægges, når det pågældende område i kommuneplanen er udlagt til offentligt formål, eller når området er omfattet af en lokalplan eller en byplanvedtægt. Forbud kan endvidere ikke nedlægges, hvis bebyggelsen eller anvendelsen allerede er tilladt eller i øvrigt er lovligt etableret, herunder efter anden lovgivning.