

Bestemmelser
- Byvækst i byzonebyer skal i tilknytning til eksisterende byområder og skal ske indefra og ud.
- Rækkefølgeplanen fastsætter frigivelsestidspunkt for en række kommuneplanrammer. Når der er fastsat et frigivelsestidspunkt kan der først vedtages en lokalplan, som overfører området til byzone, på det angivne frigivelsestidspunkt.
- Områder som frigives i anden halvdel af kommuneplanperioden, dvs. 2032-2037:
BB 2.1 Skovlandet
BB 2.2 Agerlandet Vest
BB 2.9 Dalvejen Vest
BB 2.10 Dalvejen Øst
B 2.5 Sølandet
B 2.10 Agerlandet ved Store Rørbækvej
B 2.11 Den sydlige del af Agerlandet i Vinge
B 3.30 Ved Højagergård Vest
B 3.35 Ved Højagergård Øst
B 4.26 Skuldelev Syd
B 6.14 Ved Duemosevej
B 4.19 Skuldelevvej Sydøst
B 4.21 Højstedgård
B 4.22 Selsøvej Sydøst
E 2.2 Erhvervsområde Vinge
T 2.2 Landskabsteknisk anlæg langs Frederikssundsvej, syd for banen
T 2.3 Landskabsteknisk anlæg langs Frederikssundsvej, nord for banen - Rækkefølgebestemmelser for områder som frigives i anden halvdel af kommuneplanperioden dvs. 2032-2037 vil blive revurderet ved senere kommuneplanlægning.
- Udviklingsområder er arealer, som er udpeget i et landsplandirektiv og dermed kan udlægges i kommuneplanlægning under overholdelse af nærmere krav jf. planlovens § 11a.
Redegørelse
Byudviklingen styres med en rækkefølgeplan. Staten ønsker, både af hensyn til mulighederne for kollektiv trafikbetjening og hensyn til bevarelsen af åbne landområder, at prioritere byudvikling inden for det indre storbyområde (fingerplanens håndflade) og ydre storbyområde (byfingrene) frem for byudvikling i det øvrige hovedstadsområde (området uden for fingerbyen).
Fingerplan 2019 - Erhvervsstyrelsen
Fingerplanen fastsætter blandt andet, at rækkefølgebestemmelser for byudvikling af regional karakter i det ydre storbyområde skal fastlægges efter forudgående forhandling mellem Staten og kommunen, mens kommunen i dette område har frie hænder til at styre rækkefølgen for byudvikling af lokal karakter.
Fingerplanen fastlægger i det øvrige hovedstadsområde blandt andet, at kommunens rækkefølgebestemmelser skal sikre, at byudviklingen alene har lokal karakter.
Boligbyggeri er bl.a. afhængigt af de økonomiske konjunkturer. Ved gode konjunkturer med meget byggeri kan der blive behov for at fremrykke byggeri på rækkefølgebelagte arealer. Hvis der bliver behov for at fremrykke boligbyggeri, vil Byrådet på grundlag af den aktuelle situation i kommunens byer herunder f.eks. efterspørgslen efter nye boliger, investeringsbehov i veje og anden infrastruktur som udløses af de nye boligområder, hensyn til skole- og institutionskapacitet mv., tage stilling til, hvilket rækkefølgebelagt areal, der skal prioriteres til byudvikling. Rækkefølgeplanen sætter derfor ikke præcise årstal på den boligudbygning, som skal ske i perioden 2032-2037. I forbindelse med vedtagelse af en samlet ny kommuneplan - næste gang formentlig i 2029 tager Byrådet samlet stilling til de rækkefølgebelagte arealer. I den forbindelse kan rækkefølgebelagte områder evt. blive udskudt til efter 2032-2037.
Kommuneplan 2025 indeholder et mindre arealbytte, hvor der udlægges et nyt areal til tæt-lav-boliger på 5,3 ha i Jægerspris og et lille nyt areal på 0,6 ha til åbenlav-boliger i Frederikssund, mens der udtages tilsvarende arealer i Slangerup. Boligarealet på 5,3 ha i Jægerspris er et udviklingsområde udpeget i landsplandirektiv, som i Kommuneplan 2025 får en kommuneplanramme og dermed kan bebygges.
Bestemmelsernes lovgrundlag
Kommuneplanen skal ifølge Planlovens § 11b, stk. 1, nr. 13 blandt andet fastsætte rækkefølgen for bebyggelse og ændret anvendelse af arealer til byformål.
Hvem gør hvad?
Rækkefølgebestemmelser fastsættes af kommunen. Rækkefølgebestemmelser for byudvikling af regional karakter i det ydre storbyområde skal dog fastlægges efter forudgående forhandling mellem Staten og kommunen