Bestemmelser
- Der udlægges områder til eksisterende og nye byformål, som vist på kortet. Lokalplaner skal være i overensstemmelse med rammebestemmelser for områderne.
- Ved lokalplanlægning skal der redegøres for lokalplanens sammenhæng med kommuneplanens udviklingsstrategi.
- Ved lokalplanlægning for større boligprojekter i Frederikssund Bymidte skal det vurderes, om det vil være muligt og ønskeligt at skabe plads til en større dagligvarebutik.
- Ved lokalplanlægning for miljøfølsom anvendelse skal det sikres, at den nye anvendelse og de tilknyttede udendørs opholdsarealer ikke er belastet af støj samt lugt-, støv- og anden luftforurening fra trafik, virksomheder, tekniske anlæg mv. over Miljøstyrelsens vejledende grænseværdier.
- Ved lokalplanlægning skal eksisterende træer som udgangspunkt bevares.
- Ved lokalplanlægning skal der sikres tilslutning til stinet i lokalområdet.
- Ved lokalplanlægning for åben-lav og tæt-lav boligbebyggelse uden for bymidteafgrænsningerne, skal der som udgangspunkt udlægges mindst 10 % af boligområdets samlede areal til attraktive, fælles opholdsarealer og sikres understøttelse af boligområdets fællesskab med bebyggelse som f.eks. fælleshus, overdækning til ophold, skur til delte haveredskaber eller lignende.
- Lokalplanlægning skal koordineres med spildevandsplanlægningen, således at der sikres nødvendig mulighed for afledning af vand.
- Ved lokalplanlægning for anvendelser, der kræver opvarmning, skal der sikres eventuelt nødvendige arealer til varmeforsyning.
- Ved lokalplanlægning indenfor tilslutningspligtområder, hvor tilslutningspligt til fjernvarme er pålagt via lokalplanbestemmelser, må den oprindelige lokalplans bestemmelse om tilslutningspligt som udgangspunkt ikke ophæves.
Redegørelse
Kommuneplanens rammedel fastlægger beliggenheden af områder til forskellige byformål. Lokalplaner skal stemme overens med kommuneplanens rammebestemmelser.
For lokalplanlægningen gælder endvidere retningslinjer og generelle rammer, beskrevet i kommuneplanens temaer.
Ved lokalplanlægning skal det sikres, at der ikke planlægges for nye anlæg eller ændrede anvendelser, der belastes af støj, lugt, støv og anden luftforurening ud over de vejledende grænseværdier.
I overensstemmelse med ønsket i Klimaplan 2045 om flere træer i byerne skal eksisterende træer som udgangspunkt bevares. Såfremt dette ikke er muligt, skal der redegøres for, hvordan der sikres bytræer andetsteds i planområdet.
Lokalplaner skal sikre lokalområdets tilslutning til lokale gang- og cykelstinet.
Kravet om opholdsarealer skal sikre gode muligheder for fællesskab i boligområderne. Opholdsarealer er større sammenhængende arealer, der skaber værdi for beboerne.
Ved opgørelse af opholdsareal kan følgende arealer ikke medregnes:
- støjbelastede arealer eller arealer belastet af støv, lugt eller anden luftforurening udover de vejledende grænseværdier
- adgangs- og tilkørselsarealer
- vendepladser
- parkeringspladser
- affaldshåndtering
- beplantningsbælter
- regnvandsbassiners vandspejl til permanent vandspejl
- mindre restarealer
- stærkt skrånende terræn
I bebyggelser med åben-lav og tæt-lav boliger kan veje og vendepladser i et vist omfang indgå i opgørelsen over opholdsarealer, hvis de udføres med belægningssten/fliser (ikke asfalt) og opfylder kravene til at kunne skiltes som opholds- og legeområde.
Ved lokalplanlægning for bebyggelser med små, private haver kan kravet fastsættes højere end 10%.
Lokalplanlægning skal koordineres med spildevandsplanlægningen således at det sikres, at vand kan afledes fra den kommende bebyggelse i overensstemmelse med de servicemål, som er gældende i spildevandsplanlægningen. Vandafledningen kan stille afgørende krav til omfang og indretning af byggeri og kan betyde at den maksimalt tilladte bebyggelsesprocent ikke kan realiseres.
Ved lokalplanlægning skal der sikres eventuelt nødvendige placeringsmuligheder til varmeforsyning f.eks. til solfangere, varmepumper, jordvarmeanlæg mv.
Ved lokalplanlægning indenfor tilslutningspligtområder, hvor tilslutning er pålagt via lokalplanbestemmelser, må den oprindelige lokalplans bestemmelse om tilslutningspligt som udgangspunkt ikke ophæves, idet tilslutningspligt ikke kan videreføres med bestemmelser i en ny lokalplan. Tidligere lokalplanbestemmelser, som pålægger tilslutningspligt, bør således kun ophæves, hvis dette sker koordineret med varmeplanlægningen.
For at sikre tilstrækkeligt areal til lastbilparkering, skal det ved lokalplanlægning for større, nye erhvervsarealer vurderes, om der kan skabes mulighed for lastbilparkering.
Bestemmelsernes lovgrundlag
Kommuneplanen skal ifølge Planlovens § 11a blandt andet indeholde bestemmelser for beliggenheden af områder til forskellige byformål, herunder boligformål og erhvervsformål. Kommuneplanen skal endvidere ifølge Planlovens §11b indeholde nærmere bestemmelser om anvendelses- og bebyggelsesforhold, grønne arealer, trafikbetjening mv.
Hvem gør hvad?
Det er byrådet, der fastsætter bestemmelser og rammer for byudviklingen.