Stationsnærhed og parkering


Bestemmelser

  1. Der udlægges stationsnære områder og kerneområder i Frederikssund by som vist på kortet.

  2. De stationsnære områder og kerneområder skal udnyttes til tæt og bymæssig bebyggelse og indrettes med henblik på at fremme forholdene for bløde trafikanter og den kollektive trafik.

  3. Byfunktioner, som på grund af arealudnyttelse, arbejdspladstæthed, størrelse eller besøgsmønstre har en intensiv karakter, skal efter Landsplandirektivet Fingerplanen placeres inden for de stationsnære områder og fortrinsvis inden for de stationsnære kerneområder. Disse byfunktioner omfatter bl.a. større kontor- og serviceerhverv, beskæftigelsesintensive produktionserhverv, kulturinstitutioner, udstillings- og kongrescentre, større idrætsanlæg og multianvendelige anlæg til fritidsformål, hoteller, tæt boligbebyggelse og lignende.

  4. Bygninger til kontor- og serviceerhverv, der er større end 1.500 m2, skal som udgangspunkt placeres inden for de stationsnære kerneområder. Der kan planlægges for sådanne erhverv indenfor de øvrige, stationsnære områder, når der er en særlig, planmæssig begrundelse for det, og hensynet til at styrke den kollektive trafik sikres i planlægningen, f.eks. ved servicebusser til og fra stationen, firmacykelordninger, samt maksimalnorm for parkeringspladser indenfor det øvrige stationsnære område.

    Parkering

  5. Ved lokalplanlægning skal der medtages bestemmelser om parkeringsforhold, således at der sikres nødvendige arealer til parkering og til ladestandere.

  6. Indenfor de stationsnære områder i Frederikssund by anlægges inden ibrugtagning et parkeringsareal, som angivet i nedenstående tabel. 
    Parkeringsareal Anvendelse

    0,6 bil pr. bolig,

    dog 1 bil pr. bolig i det nordlige stationsnærhedsområde jf. kortet

    Etagebolig
    1 bil pr. bolig Øvrig bolig

    Mindst 1 bil pr. 25 m2 butiksetageareal,

    dog mindst 1 bil pr. 50m2 butiksareal for dagligvarebutikker med hovedindgang fra handelsgader vist på kortet

    Butikker 1
    Mindst 1 bil pr. 50 m2 erhvervsetageareal Kontorerhverv, institutioner, liberalt erhverv, administration, service, lettere industri- og håndværksvirksomheder og lign.

    1  For stationsnære områder i Frederikssund by kan antallet af parkeringspladser i lokalplaner dog fastsættes til mindre end 1 bil pr. 25 m2 butiksetageareal på baggrund af en konkret vurdering (f.eks. hvis butiksarealet for en stor del består af lager). For dagligvarebutikker med direkte kundeindgang fra handelsgaderne Østergade, dele af Ny Østergade og fra gågaden som vist på kortet gælder at P-normen halveres.

  7. For stationsnære områder i Frederikssund by kan lokalplaner indeholde bestemmelser om at bilparkering kan etableres på egen grund eller tilkøbes på anden matrikel. Parkering på anden matrikel tinglyses på begge matrikler.

  8. Indenfor de stationsnære områder i Vinge anlægges inden ibrugtagning et parkeringsareal, som angivet i nedenstående tabel. 

    Parkeringsareal Anvendelse
    0,6 bil pr. bolig Etagebolig
    1 bil pr. bolig Øvrig bolig 
    Mindst 1 bil pr. 25 m2 butiksetageareal Butikker 2
    Mindst 1 bil pr. 50 m2 erhvervsetageareal, dog mindst 1 bil pr. 100 m2 industri Kontorerhverv, institutioner, liberalt erhverv, administration, service, lettere industri- og håndværksvirksomheder og lign.
    2  For stationsnære områder i Vinge kan antallet af parkeringspladser i lokalplaner dog fastsættes til mindre end 1 bil pr. 25 m2 butiksetageareal på baggrund af en konkret vurdering (f.eks. hvis butiksarealet for en stor del består af lager). 

  9. Udenfor stationsnære områder i Vinge anlægges parkeringsarealer ved boliger, som angivet i nedenstående tabel.
    Parkeringsareal Anvendelse
    Maksimalt 2 biler pr. bolig Åben-lav boligbebyggelse
    Maksimalt 1,5 biler pr. bolig Tæt-lav og etageboligbebyggelse
    Mindst 1 bil pr. 25 m2 butiksareal Butikker
    Mindst 1 bil pr. 50 m2 erhvervsetageareal, dog mindst 1 bil pr. 100 m2 industri Kontorerhverv, institutioner, liberalt erhverv, administration, service, lettere industri- og håndværksvirksomheder og lign.
  10. ​Ved lokalplanlægning udenfor de stationsnære områder i de øvrige dele af kommunen, skal der anlægges parkeringsareal som angivet i nedenstående tabel.
    Parkeringsareal Anvendelse
    Mindst 2 biler pr. bolig Åben-lav boligbebyggelse
    Mindst 1,5 bil pr. bolig Tæt-lav boligbebyggelse
    Mindst 1,5 bil pr. bolig Etagehusbebyggelse
    Mindst 1 bil pr. 25 m2 butiksareal Butikker
    Mindst 1 bil pr. 25 m2 erhvervsetageareal Kontorerhverv, institutioner, liberale erhverv, administration, service, lettere industri- og håndværksvirksomheder og lign.
    Mindst 1 bil pr. 100 m2 erhvervsetageareal Erhvervsområder til industrivirksomheder
    Ved lokalplanlægning, hvor nye erhvervsområder større end 5 ha inddrages i byzone, skal der i lokalplanen tages stilling til, om der skal udlægges areal til lastbilparkering med henblik på at undgå lastbilparkering i boligområder.

  11. Der kan tillades dobbeltudnyttelse af parkeringspladser i lokalplaner, hvis der er 30 – 90 % boligareal og den øvrige anvendelse omfatter butik og/eller erhverv.

  12. Ved lokalplanlægning skal der udlægges areal til cykelparkering svarende til:
    • Mindst 2 cykelpladser pr. tæt-lav/etagebolig.
    • 2 cykelpladser pr. 100 m2 butik.
    • 2 cykelpladser pr. 100 m2 kontor/liberalt erhverv.

  13. For andre funktioner, såsom skoler, institutioner, kulturbyggeri og sportsanlæg, skal der udlægges et areal til cykelparkering, som fastsættes på baggrund af en konkret vurdering.

  14. Hvor der ikke er fastsat bestemmelser i lokalplanlægning og lignende, gælder de ovenstående mindstekrav til parkering.

  15. Ved lokalplanlægning for nye erhvervsområder større end 5 ha, skal der tages stilling til mulighed for udlæg af areal til lastbilparkering.

Redegørelse

Stationsnære områder

Stationsnærhedsområder opdeles i kerneområder som kommunen kan afgrænse inden for en afstand på ca. 600 meter fra en togstation eller 1.000 meter fra en knudepunktstation og øvrige stationsnære områder, som kommunen kan afgrænse inden for en afstand på ca. 1.200 meter fra en togstation. Frederikssund Kommune har 2 stationer som giver mulighed for afgrænsning af et stationsnærhedsområde, nemlig Frederikssund Station, som er en knudepunktstation, og stationen i Vinge.

Landsplandirektivet Fingerplanen fastlægger, at intensive byfunktioner skal placeres i stationsnærhedsområder, således at de bliver lettere at komme til og fra dem med kollektiv trafik.

Intensive byfunktioner er funktioner, som på grund af arealudnyttelse, arbejdspladstæthed, størrelse eller besøgsmønstre har en intensiv karakter. Byfunktioner med intensiv karakter kan omfatte kontor- og serviceerhverv, beskæftigelsesintensive produktionserhverv, kulturinstitutioner, udstillings- og kongrescentre, større idrætsanlæg og multianvendelige anlæg til fritidsformål, hoteller, tæt boligbebyggelse eller lignende. Disse byfunktioner skal placeres inden for de stationsnære områder og fortrinsvist inden for de stationsnære kerneområder. Kontorbygninger af mindre omfang og lokal karakter, det vil sige mindre end 1.500 etagemeter kan dog placeres i byområdet uden for de stationsnære områder.

Såfremt der ønskes lokaliseret kontorbyggeri med mere end 1.500 etagemeter i det stationsnære område, men uden for det stationsnære kerneområde, skal der jævnfør fingerplanen redegøres for, hvordan der vil blive arbejdet med supplerende virkemidler med henblik på at sikre trafikale effekter svarende til i det stationsnære kerneområde. Det kan være et begrænset udbud af parkeringspladser suppleret med forskellige former for mobility management, som for eksempel direkte tilbringer service til og fra stationen, firmacykelordninger til og fra stationen. 

Der kan dog uden videre planlægges for større kontorbyggeri over 1.500 etagemeter i det stationsnære område i større afstand fra stationerne end de 600 m, såfremt én af følgende situationer gør sig gældende:

  • Frederikssund Kommune vurderer, at der ikke er tilstrækkeligt med aktuelle byggemuligheder i det stationsnære kerneområde i Frederikssund By, i Vinge og omkring stationerne i Egedal Kommune og Ballerup Kommune.
  • Frederikssund Kommune fastlægger en norm for maksimalt antal parkeringspladser på højst 1 parkeringsplads pr. 50 m2 etageareal erhvervsbyggeri i området.
  • Der er tale om udvidelse af eksisterende kontorejendomme opført før 1. januar 2007.

Redegørelsen for anvendelse af supplerende virkemidler skal indeholde:

  • En begrundelse for nødvendigheden af at planlægge for større kontorbyggeri i det stationsnære område uden for det stationsnære kerneområde.
  • En beskrivelse af de trafikale effekter.
  • En angivelse af, hvorledes der vil blive arbejdet med supplerende virkemidler (parkeringsnormer, gangstier, firmacykler, tilbringeordninger med bus eller lignende) med henblik på at sikre tilsvarende effekter som ved en lokalisering inden for kerneområdet.

Byfunktioner af regional karakter skal fortrinsvis lokaliseres stationsnært ved knudepunktstationer. Byfunktioner af regional karakter omfatter funktioner som henvender sig til et regionalt opland, dvs. et opland som rækker ud over kommunen og nabokommunen og som samtidig er af intensiv karakter.

Parkering

Det er en balance at anlægge det rette antal parkeringspladser. For mange pladser optager unødvendig meget areal, som i stedet kunne bruges til attraktive byrum, mens for få parkeringspladser skaber søgetrafik og forsinkelser. Parkeringsbehovet afhænger af den enkelte bygnings anvendelse, men også af om bygningen ligger i midten af en større by, hvor man kan gå eller cykle til butikker og servicefunktioner og har god adgang til S-tog og busforbindelser eller om bygningen ligger i en mindre by. Frederikssund Kommune har generelle regler for parkering afhængigt af bygningsanvendelsen og derudover særlige regler for de stationsnære områder i Frederikssund og Vinge. Parkeringsnormen i det stationsnære område i Frederikssund er differentieret sådan, at der gælder to forskellige parkeringsnormer sådan som det fremgår af kortet ovenfor. Differentieringen er sket efter gennemførelsen af en parkeringsanalyse i 2023, som viste, at der var behov for at øge parkeringsnormen i et område nord for bymidten. Der er endvidere særligt lempelige regler for parkering til dagligvarebutikker ved gågaden og øvrige centrale handelsgader i Frederikssund, hvor kommunen i særlig grad ønsker at understøtte bylivet. I Vinges stationsnære område er der fastsat maksimum for antallet af parkeringspladser ved boliger i tråd med visionen om en by, der i høj grad prioriterer bløde trafikanter og kollektiv transport. 

Bestemmelsernes lovgrundlag

Kommuneplanen skal ifølge planlovens § 11a, stk. 1, nr. 4 og §11b, stk. 1, nr. 11 indeholde bestemmelser for beliggenheden af trafikanlæg og trafikbetjeningen. 

Hvem gør hvad?

Staten har i Fingerplanen fastsat regler om, at visse byfunktioner, som tiltrækker mange besøgende eller på anden måde skaber meget trafik, kun må ligge tæt på S-togstationer.  Fingerplanen fastsætter også regler for, hvilke områder kommunerne kan udpege som stationsnære områder. Kommunen foretager den konkrete afgrænsning af stationsnære områder indenfor de statslige rammer.

Kommunen fastsætter parkeringsnormer. Ved kontorbyggeri større end 1.500 m2 i øvrige stationsnære områder gælder særlige statslige regler som beskrevet ovenfor.

Baggrundsmateriale

Parkeringsanalyse 2023: "Frederikssund Bymidte - parkering".