El-, naturgas, og teleanlæg


Bestemmelser

  1. Ved de viste eksisterende højspændings- og naturgastraceer gælder servitutter. Energinet skal høres om byggeri, anlæg og ændret arealanvendelse indenfor gældende servitutter.

  2. Der må kun planlægges, opføres anlæg, byggeri eller foretages andre dispositioner, der kan hindre etablering af mulige højspændingskabler ved Lyngerup og ved Hørup efter forudgående høring af energinet.

  3. Antenner og telemaster kan efter en konkret vurdering tillades selvom de overskrider højdegrænser fastsat i kommuneplanrammerne.

Redegørelse

El- og naturgasanlæg

Det overordnede højspændingsnet består af transmissionsledninger på 100 kV og derover. Det overordnede naturgasnet består af transmissionsledninger for naturgas. Nærmere oplysning om ledningernes placering kan fås hos Energinet.

Langs transmissionsledningerne for naturgas er der tinglyst en 200 m bred sikkerhedszone på hver side af ledningen. I forbindelse med planlægning og landzoneadministration, skal der tages særlige hensyn til trykledningens nærhed. Energistyrelsen er påtaleberettiget over for lokalplanforslag, som berører sikkerhedszonen.

Langs højspændingsluftledninger er der et servitutareal på op til 55 meter. Hvis der er flere parallelle ledninger kan servitutarealet være bredere. På ovenstående kort er vist opmærksomhedszone på 50m på hver side af ledningerne. Indenfor det viste område skal omfanget af servitutter undersøges konkret. Ved planlægning af høje genstande (skorstene, vindmøller, antenner og lignende), som kan udgøre en risiko for højspændingsluftledningerne, bør Energinet høres, også selvom projektet ligger udenfor servitutarealet og udenfor den viste zone.

Langs højspændingskabler er ligeledes vist en opmærksomhedszone på 30m på hver side af ledningerne. Det reelle servitutareal vil typisk være væsentligt mindre langs kabellagt højspænding. Indenfor det viste område skal omfanget af servitutter undersøges konkret. 

Fremtidige udbygninger/ombygninger af højspændings- og gasnettet planlægges i et samarbejde mellem ledningsejerne og kommunen. Det er Energinet, der udbygger og renoverer de overordnede transmissionsnet og har ansvar for den langsigtede planlægning af elnettet over 100 kV-niveau samt af gastransmissionsnettet. Visse af anlæggene forudsætter tillige, at der gennemføres en særlig vurdering af anlæggets virkning på miljøet (VVM), før der kan gives tilladelse til etableringen.

Der arbejdes p.t. med en udvidelse af højspændingsnettet, som skal føre strøm fra en vindmøllepark ved Hesselø gennem Frederikssund Kommune ved Hørup. Den forventede udvidelse kan ses i kortet ovenfor. I kortet kan det 50m brede foreløbige projektområde og det 300m brede undersøgelsesområde slås til. Ved planlægning indenfor undersøgelsesområdet skal omfanget af servitutter undersøges konkret. 

Der arbejdes endvidere på en kabellægning af højspændingsnettet mellem transformatorstationen ved Lyngerup og en ny station ved Ølstykke samt på et nyt kabel mellem stationen ved Lyngerup og Kirkeskovgård transformatorstation i Lejre Kommune. Mulige tracéer for disse forbindelser kan slås til i kortet. Da placeringen ikke er fastlagt endnu, kan der endvidere slås en bred korridor til, hvori det vurderes sandsynligt at ledningen vil blive ført.

Teleanlæg

Der er samfundsmæssigt et stort ønske og behov for, at der sikres god mobildækning. Udviklingen i teknologi gør, at det er vanskeligt at lave en generel planlægning for placering af master, da teknologierne hurtigt ændrer sig i forhold til, hvor det er optimalt at opstille master, og hvor høje disse skal være. Langt overvejende vil ansøgninger om mobilmaster således blive behandlet som enkeltsager.

De bedste muligheder for tilladelse til opsætning af nye antenner og/eller master er på:

  • eksisterende master og høje bygninger, i erhvervsområder og områder med tekniske anlæg, samt på arealer tæt på jernbane og motorveje, og arealer tæt på højspændingsledninger
  • kommunalt ejede arealer
  • arealer uden beskyttelsesinteresser

Indenfor følgende områder, vil mulighederne være afhængige af de aktuelle forhold:

  • beskyttelsesområder med landskabs- eller andre værdier
  • boligområder

Det vil være vanskeligt eller måske ikke muligt at få tilladelse indenfor følgende områder:

  • områder med landskabsfredninger
  • områder omfattet af naturbeskyttelse og strandbeskyttelse
  • tæt på kulturarv i byerne

Bestemmelsernes lovgrundlag

Kommuneplanen skal ifølge Planlovens § 11a, stk. 1, nr. 5 indeholde bestemmelser for beliggenheden af tekniske anlæg, herunder ledninger med spændinger på over 100 kV samt hovedtransmissionsledninger for naturgas.

Hvem gør hvad?

Energinet ejer gastransmissionsnettet og eltransmissionsnettet på 400 kV og 132 kV-nettet i Nordsjælland og har ansvaret for planlægning af transmissionskapacitet og langsigtet forsyningssikkerhed. 

Visse højspændingsanlæg er omfattet af pligt til at foretage VVM-undersøgelse inden beslutning om etablering. Staten er VVM-myndighed for infrastrukturanlæg, der strækker sig over mere end to kommuner.

Højspændings- og naturgasanlægs tracéer er udpeget i Fingerplanen og Energinet etablerer servitutter til deres beskyttelse. Kommunen sikrer hensyntagen til anlæggene i kommune- og lokalplanlægning.