Vinge

Målsætninger

Vinge skal være en by med fællesskaber og gode grønne byrum, der giver plads til det gode byliv.

Vinge skal have et tydeligt, tæt og aktivt centrum omkring Boulevarden og på begge sider af S-banen ved Det Grønne Hjerte. 

Bebyggelsen i Vinge skal være varieret og understøtte veldefinerede gadeforløb og byrum.

Vinge skal være en by, der bygges på naturens og landskabets præmisser. 

Vinges stærke erhvervsudvikling skal sikres muligheder for at fortsætte.

Vinge prioriterer fodgængere og cyklister.

Virkemidler

Byens samlingssteder placeres som udgangspunkt i Det Grønne Hjerte og landskabskorridorerne.

Funktioner som bruges af mange som f.eks. indkøb, skole og daginstitutioner placeres i bymidten for at sikre byliv.

Alle der bygger omkring Vinges Grønne Hjerte skal orientere sig mod det grønne og bidrage med funktioner, der inviterer til et aktivt fritidsliv.

Der stilles krav om bæredygtighed, herunder anvendelse af "den frivillige lavemissionsklasse" til alle, der bygger i Vinge. 

I erhvervsområdet prioriteres erhverv med grønne profiler suppleret med vedvarende energikilder. 

Der arbejdes for at finde muligheder for fortsat erhvervsudvikling nord for Vinge.

Fodgængere og cyklister sikres optimale forhold med en lettilgængelig, gennemgående hovedsti i Det Grønne Hjerte.

Regnvandsbassiner etableres som rekreative byrum uden hegn.

Vinge

Vinge er kommunens store udviklingsområde, hvor der bygges en helt ny, bæredygtig by omkring grønne områder – Det grønne Hjerte. Ambitionerne er store. Vinge skal være en anderledes og flot, grøn by med mange udfoldelsesmuligheder for beboerne i byens store grønne områder. I Vinge er der høje krav og forventninger til investorer og bygherrer. Byggeprojekter skal være med til at give noget ekstra tilbage til byen og dens beboere. Bygherrer skal bidrage til at gøre Vinge til noget særligt og understøtte fællesskabet og naturen.

Der er stor aktivitet og fremdrift i Vinge. 400 boliger og en dagligvarebutik er godt på vej i Vinge Centrum tæt på S-togstationen, den første daginstitution og mange flere boliger er på vej i den sydlige del af byen. Boligudbuddet er bredt og rummer alt fra tiny-houses og parcelhuse til tæt-lav og etageboliger. 

Vinge er begunstiget af optimale trafikale forbindelser. S-toget stopper midt i Vinge. Byen indrettes, så hverdagen kan klares med cykel, gang og kollektiv trafik, men samtidig er der direkte bilforbindelse til København ad overordnede veje og snart også ad motorvej.

Vinges udvikling styres efter et kvalitetsprogram. Kvalitetsprogrammet sikrer sammenhænge i og kvaliteten af Vinges bydele og byrum og byens natur. Se kvalitetsprogrammet.

Vinge ligger i tæt forbindelse med naturen. Mod vest bliver der forbindelser under den kommende motorvej til Lille Rørbækfredningen og Marbæk Strandpark og længere nordpå bliver der også forbindelse til Sillebro Ådal. Udenfor hele den østlige side af Vinge er derudover udlagt en grøn kile, som betyder, at her må der ikke ske byudvikling. I forbindelse med udviklingen af Vinge kan der etableres forbindelser også i denne side af byen til attraktive naturområder som Skenkelsø og en række naturbeskyttede enge, moser og søer.

Der er et stort potentiale for erhvervsudvikling i den nordlige del af Vinge, som Byrådet ønsker at realisere over de kommende år. Der er fastlagt en fremtidig vejstruktur, som sikrer erhvervsområdet god forbindelse til den kommende Frederikssundmotorvejs tilslutningsanlæg ved Ågade, hvorved det undgås at den tunge trafik føres igennem boligområder. Vinge er en attraktiv lokalitet for erhvervslivet og efterspørgslen betyder, at der skal findes yderligere arealer til erhvervsudvikling i det nordlige Vinge. Byrådet vil arbejde for, at der i den statslige planlægning skabes mulighed for, at Vinges erhvervsområde udvides mod nord med et nyt erhvervsareal med direkte adgang til Frederikssundmotorvejen ved Ågade.